Ekonomi

Ege İhracatçıları sürdürülebilir gıda sistemi için masada

İZMİR (İGFA) –Sürdürülebilirlik konusunda öncü olan Ege’nin önde gelen İhracatçı Birlikleri bünyesindeki 7 Tarım Birliği, sürdürülebilir gıda sistemi oluşturma çalışmalarını daha da ileri taşımak için Tarım ve Orman Bakanlığı ile masaya oturdu.

Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı ile Ege İhracatçı Birlikleri Yönetim Kurulu Başkanları ve Yönetim Kurulu üyelerinin katılımıyla toplantı gerçekleştirildi.

Ege İhracatçı Birlikleri Koordinatör Yardımcısı ve Ege Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği Lideri Hayrettin Uçak, “Türkiye’nin gıda ve organik ürün ihracatının lideri olan ve yıllık 7,3 milyar dolarlık tarım ürünleri ihracatı yapan Ege İhracatçı Birlikleri olarak, 10 milyar dolar hedefimize ulaşabilir ve gıda sistemimizi geliştirebiliriz.” Uyumluluğun sağlanması için tüm paydaşlarımızla yakın temas halindeyiz. Bu kapsamda ulusal bir yol haritası belirlemek amacıyla tarım ilaçları, biyoteknik çalışmalar ve sözleşmeli tarım gibi sürdürülebilir gıda sistemine dayalı net hedefler içeren önerilerimizi Tarım ve Orman Bakanımız Sayın İbrahim Yumaklı’ya danıştık. Tarım ve Orman Bakanımız da sözleşmeli tarım modeline geçiş için son hazırlıkların yapıldığını, bu uygulama başladığında üretimin kontrollü olarak gerçekleşeceğini, kalıntılarla ilgili önemli adımlar atılacağını ifade etti. söz konusu.

Başkan Uçak, “İhracat pazarlarımızı korumak, kalıntısız ve kaliteli üretimle yeni pazar fırsatları yaratmak için üretici, ihracatçı, üniversite ve Bakanlıklar olarak birlikte çalışmamız gerekiyor. Ege İhracatçı Birlikleri olarak üreticilerimize kimyasal çabalar yerine biyoteknik amaçlı tuzaklar dağıtıyoruz. “Bahçelerden numune alıp analiz ettiriyoruz ve üreticilerimizle sürekli iletişim halindeyiz.” dedi.

Başkan Uçak, “İhracatımızın devamlılığının esasları konusunda beklentilerimizi Tarım ve Orman Bakanımız Sayın İbrahim Yumaklı’ya ilettik. Tarım ürünleri üretiminin devamlılığı, kalıntı sorununun çözülmesi ile ilgili taleplerimizi istişarede bulunduk. Tarım ürünlerinin veriminin istikrarlı bir şekilde artması ve Uzak Doğu pazarlarına açılmanın temeli.” söz konusu.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu